11. ΟΜΙΛΟΣ ΤΣΙΑΓΚΡΑ

ΗΜΕΡΑ

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: ΤΣΙΑΓΚΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΕ 01
Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Παρασκευή Ώρα 13.15-14.45
Τόπος διεξαγωγής: Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας
Οι τάξεις που απευθύνεται ο όμιλος: Α΄ Β΄ Γ΄ Γυμνασίου

Αυτός ο όμιλος περιλαμβάνει διαδρομές που θα ακολουθήσουμε μια ολόκληρη χρονιά. Κάθε δρόμος είναι μια πορεία στο δρόμο του Θεού , δηλαδή ένα καλά σχεδιασμένο εργαστήριο με δραστηριότητες που θα στηρίζονται στην τέχνη, στον πολιτισμό , στη λατρεία , στην εμπειρία και στη γνώση. Πρώτη μας δραστηριότητα θα είναι η δημιουργία βυζαντινής χορωδίας.
Θα γνωρίσουμε τη βυζαντινή μας μουσική που είναι η κατεξοχήν ελληνική μουσική , η οποία προέρχεται από την αρχαία ελληνική μουσική. Θα γνωρίσουμε τους οκτώ ήχους μέσα από βυζαντινή σημειογραφία και με πολύ απλά βήματα θα ψάλλουμε βυζαντινούς ύμνους. Παράλληλα , θα τραγουδήσουμε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια , ώστε να μάθουμε πως η βυζαντινή μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραδοσιακή μας μουσική και πως πηγάζει μέσα από αυτήν π.χ. σε ένα βυζαντινό ύμνο πρώτου ήχου θα αντιστοιχίσουμε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια στον ίδιο ήχο. Επίσης , θα γνωρίσουμε και θα δοκιμάσουμε να παίξουμε ελληνικά παραδοσιακά όργανα π.χ. ταμπουρά , ούτι , λαούτο , σάζι , κανονάκι , λύρα, αφού επισκεφτούμε στην Αθήνα, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στην Πλάκα. Σε αυτή την προσπάθεια θα δοκιμάσουμε να έρθουμε σε επαφή με χορευτικούς συλλόγους της πόλης μας ώστε να γνωρίσουμε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας. Εδώ μπορούμε και με τη μέθοδο της αυτοδιδασκαλίας να αξιοποιήσουμε τις χορευτικές γνώσεις που έχουν οι ίδιοι οι μαθητές μας. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε κρυμμένες δεξιότητες και ταλέντα στη ζωγραφική, μέσα από την επαφή μας με την βυζαντινή αγιογραφία . Με την βοήθεια γνωστών αγιογράφων της πόλης μας θα φτιάξουμε τη δική μας αγιογραφία . Σε αυτό το εργαστήρι επίσης, θα ανακαλύψουμε τη ζωή των αγίων μας μέσα από επιλεγμένα κείμενα , με σκοπό να αντλήσουμε διδάγματα και να δώσουμε απαντήσεις σε υπαρξιακά μας ερωτήματα . Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει το διαδίκτυο και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που θα διοργανώσουμε ώστε να φτιάξουμε τις δικές μας εργασίες σχετικά με τους ρυθμούς και τη βυζαντινή αγιογραφία των ναών μας . Τέλος με εφαλτήριο τις γνώσεις μας σχετικά με τις διάφορες θρησκείες του κόσμου θα εξερευνήσουμε τις διαφορές στον τρόπο ζωής και τις ηθικές αξίες ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό πολιτισμό π.χ. τη θέση της γυναίκας , τον τρόπο ντυσίματος κ.ά.
Ελπίζουμε ότι οι γνώσεις , οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουμε σε αυτόν τον όμιλο θα φωτίσουν τους δρόμους της ζωής μας.

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΝΕΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο