ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Δ
IMG_20220210_103751 - Αντιγραφή

ΗΜΕΡΑ

 

Μια ομάδα από μαθητές του σχολείου μας στις 15 Φεβρουαρίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να ξεναγηθούμε στην έκθεση ζωγραφικής του εξαίρετου Καλαματιανού καλλιτέχνη Δημήτρη Ηλιόπουλου με τίτλο: « Όνειρα σε μαύρο φόντο». Τα έργα αυτά  έχουν την επιβλητική ομορφιά των ρεαλιστικών προσώπων, πάνω στα οποία καθρεφτίζεται ολοζώντανη η ανθρώπινη απόγνωση και αγωνία, αλλά μαζί και η ελπίδα, προβάλλοντας μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Η έκθεση αυτή βρίσκεται στην Πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο  Πνευματικό Κέντρο και περιλαμβάνει 53 πορτραίτα με πρόσωπα, κυρίως παιδιά, του σύγχρονου προσφυγικού δράματος. Ιδιαίτερα οι μητέρες με μωρά και νήπια στην αγκαλιά συγκλονίζουν, παραπέμποντας, αν και αλλόθρησκες συνήθως, απ’ ευθείας στην χριστιανική Παναγία.

Σημείο εκκίνησης ήταν εκείνος ο πίνακας με το χαμογελαστό κορίτσι με το βελούδινο πορφυρό φόρεμα που έχει χάσει τα πάντα, όχι όμως την αθωότητα, την αυθόρμητη χαρά και την αισιοδοξία του, σε αντίθεση με τα χορτασμένα παιδιά του δυτικού κόσμου που συχνά βυθίζονται στη γκρίνια και την κατήφεια, εστιάζοντας σε εκείνα που δεν έχουν και όχι σε εκείνα που έχουν…

Η έκθεση προσεγγίζει με βαθύ αίσθημα  ανθρωπιάς την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις μέρες μας αποτυπώνοντας τον πόνο των προσφύγων, παιδιών και γονέων σε 53 θαυμάσιους πίνακες.

Ο κύριος Ηλιόπουλος μοιράστηκε μαζί μας μας το πως εμπνεύστηκε αυτή την έκθεση και ποιες τεχνικές χρησιμοποίησε στη ζωγραφική του.

Στο τέλος της επίσκεψής μας με μεγάλη χαρά ζητήσαμε από τον κύριο Ηλιόπουλο να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας μέσω του Ομίλου των θρησκευτικών με την εύθυνη της κας Τσιάγκρα Σταυρούλας, στο πλαίσιο των μαθημάτων Βυζαντινής Αγιογραφίας που γίνονται στον όμιλο μας και εκείνος με συγκινητική προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκληση μας.

Ελπίζουμε στην ωραία αυτή συνεργασία ώστε να ενισχύσουμε την επαφή των μαθητών μας με τον εικαστικό χώρο.

 

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΝΕΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο