Εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα
1-30-1-2022

ΗΜΕΡΑ

«Σήμερα, τα ιδανικά μεταλαμπαδεύονται από το ίδιο το σχολείο στους μαθητές μας, με τους

εκπαιδευτικούς μας να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν που τους αξίζει»

 

«Από αυτή την τέχνη, δεν υπάρχει σημαντικότερη. Με τι μπορεί να συγκριθεί η διάπλαση της ψυχής και της διάνοιας των νέων;»

Λόγια του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Προστάτες των Γραμμάτων, οι Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, που τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου, μας καθοδηγούν με τη ζωή και το έργο τους. Ένα έργο που διαπνέεται από πίστη και φιλομάθεια, από κριτική σκέψη και πνευματική λαμπρότητα.

Σήμερα, τα ιδανικά μεταλαμπαδεύονται από το ίδιο το σχολείο στους μαθητές μας, με τους εκπαιδευτικούς μας να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν που τους αξίζει. Η διάπλαση δημιουργικών, εξωστρεφών και ενεργών πολιτών με προοπτικές, σε ένα περιβάλλον αλληλοσεβασμού, καλλιέργειας δεξιοτήτων και αρχών, με την παράλληλη εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους, συνθέτουν το πλαίσιο του σύγχρονου σχολείου.

Καλή πρόοδο στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, με οδηγό τις αγαθές αξίες και σύμμαχο τη γνώση.

Την Παρασκευή  28 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ. Πρωτ. : Φ1/7274/ΓΔ4 21-01-2022 της   υφ. Παιδείας Ζέττας Μακρή, όσον αφορά  τις εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ενημέρωσε τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Πραγματοποιήθηκε επίσης εκκλησιασμός στον οποίο παρευρέθηκαν οι μαθητές του Ομίλου των Θρησκευτικών και των Μαθηματικών, καθώς επίσης και οι μαθητές του Β1 και Β3.
Η κα Τσιάγκρα Σταυρούλα, Θεολόγος του σχολείου μας μίλησε στους μαθητές για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών.

Οι μαθητές του Ομίλου των Θρησκευτικών συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία, ψάλλοντας ύμνους και το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.

Την τελευταία διδακτική ώρα οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας, ενημερώθηκαν για το έθιμο της Βασιλόπιτας

Έμαθαν ότι από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Έκοψαν στη συνέχεια τις Πρωτοχρονιάτικες Βασιλόπιτες ανά τμήμα με παρουσία των εκπαιδευτικών στο χώρο του προαυλίου και  χάρηκαν ιδιαίτερα τη δράση αυτή.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, εφαρμόζοντας πιστά τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid 19.

Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά σε όλους μας!

 

 

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΝΕΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο