Διδακτική Επίσκεψη στους Ι.Ναούς του Ιστορικού Κέντρου
IMG_20211013_092339-1

ΗΜΕΡΑ

Η Καλαμάτα, ως γνωστόν έχει μεγάλη ιστορία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που  οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας στις 13 Οκτωβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποίησαν με επιτυχία Διδακτική επίσκεψη με προορισμό Ιερούς ναούς του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας.

Σε λίγα μέτρα από την Υπαπαντή του Σωτήρος, τον νυν μητροπολιτικό ναό της πόλης, επισκέφθηκαν τον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια εκκλησία με μεγάλη ιστορία, όπου ήταν ο πρώτος Μητροπολιτικός ναός της πόλης μετά την απελευθέρωση.

Η ιστορία του αναφέρεται σε μαρμάρινη επιγραφή του 1939, η οποία έχει εντοιχιστεί στο εσωτερικό του νότιου τοίχου. Σημαντικές στιγμές της ιστορίας αυτής είναι η καταστροφή του από τον Ιμπραήμ, καθώς και ότι εδώ εκκλησιάστηκαν ο I. Καποδίστριας και ο βασιλιάς Όθων όταν επισκέφθηκαν την πόλη.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μονόκλιτο Ιερό Ναότου Αγίου Νικολάου Εφεσίων

Ο οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι ήταν ιδιοκτησία μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της Καλαμάτας, των Εφεσίων, που εμφανίζεται σε έγγραφα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα από το 1725

Επισκέφτηκαν ακόμη  τη διπλή εκκλησία, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Επισκοπείο. Οι μαθητές μας έμαθαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της πόλης που συνδέεται με την ιστορία της από τους βυζαντινούς χώρους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Διδακτικήαυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: π.Ιωάννης Κανάκης, κα Τσιάγκρα Σταυρούλα

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΝΕΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο